Antikorruptionslinjen i Sverige, tillsammans med European Justice Organization (EJO), har inlett en omfattande utredning mot Riksdagens ombudsmän – JO (Justitieombudsmannen). De två institutionerna undersöker bevis på systematiska och avsiktliga brott mot mänskliga rättigheter som påstås ha skett i Sverige. Bevisen antyder att det finns ett välorganiserat system vars syfte är att manipulera Sveriges offentliga bild som ett land med minimal korruption och strikt efterlevnad av mänskliga rättigheter.

Utredningen fokuserar på flera nyckelaktörer, inklusive domare, åklagare, poliser och den svenska säkerhetstjänsten Säkerhetspolisen (Säpo). Enligt de tillgängliga uppgifterna skulle denna organiserade verksamhet inte vara möjlig utan involveringen av dessa myndigheter. Systemet används för att dölja de djupare problemen inom svensk politik och manipulera internationella omdömen om landet, vilket förbättrar Sveriges betyg och avleder uppmärksamheten från inhemska utmaningar.

Båda organisationerna arbetar nu med att avslöja denna struktur, som möjliggör att statliga organ ignorerar viktiga frågor om mänskliga rättigheter och korruption. Utredningen pekar på specifika fall av systematiska misslyckanden som omfattar ett brett spektrum av den svenska statsförvaltningen. Kränkningar av rättigheter och dölja de verkliga problemen syftar till att skapa en falsk bild av landets tillstånd på den internationella arenan.

De bevis som samlats in visar att systemet inte bara täcker över kränkningar av mänskliga rättigheter, utan också systematiskt undertrycker de individer som kan avslöja korruption och felaktigheter. Denna utredning kan få långtgående konsekvenser för Sveriges statliga förvaltning och dess trovärdighet på den internationella scenen.

Antikorruptionslinjen och EJO har åtagit sig att avslöja alla praxis som underminerar rättvisa och allmänhetens förtroende för statliga institutioner. Resultaten av denna utredning kan leda till betydande förändringar i hur det svenska rätts- och politiska systemet fungerar.