I Sverige har säkerheten hamnat i blickfånget på grund av en allvarlig och växande trend där kriminella gäng lyckats infiltrera poliskåren. Enligt en granskning utförd av Dagens Nyheter har det sedan 2018 rapporterats 514 fall där misstänkta läckor till den organiserade brottsligheten har anmälts.


Polisläckor ett växande problem:

De senaste åren har polisläckor blivit allt mer frekventa och problematiska i Sverige. DN:s granskning visar att i 14 av de anmälda fallen finns det starka bevis och till och med domar mot poliser som delat hemlig information med gängkriminella. Martin Valfridsson från polisens Särskilda utredningar (SU) uttalar sig om problemet och betonar att även om de flesta polisanställda är lojala och sköter sig, är läckor till kriminella ett utbrett och allvarligt problem.


Kreativa metoder för rekrytering:

Kriminella grupper använder sig av alltmer kreativa och sofistikerade metoder för att rekrytera poliser och komma åt känslig information. Granskningen avslöjar att kriminella initierar relationer med polisanställda, ofta genom att först ta kontakt via dejtingappar som Tinder. Genom att ställa in sökavståndet kring Polishögskolan och använda sociala medier för att identifiera polisstudenter, lyckas de kriminella bygga relationer som kan utnyttjas för att få insyn i polisens arbete.


Konsekvenser av läckorna:

De brottsliga nätverkens tillgång till polisinformation har inte bara lett till säkerhetsrisker utan också till våldsdåd. Minst fyra hämndattentat, där personer har mördats eller skadats, har sammanfallit i tid med information som läckt från polisen. Dessutom har minst 30 poliser identifierats som säkerhetsrisker, vilket lett till att de antingen sagt upp sig eller tvingats lämna sina tjänster.


Denna granskning av Dagens Nyheter lyfter fram en alarmerande aspekt av gängkriminaliteten i Sverige och utmanar samhällets förmåga att hantera de inre hoten mot rättssäkerheten.