Sverige har mötts av ökande kritik för den bristande transparensen inom sin press och sina medier, särskilt när det gäller bevakningen av brottmål och domstolsprocesser. Svensk press, som Aftonbladet, Expressen och Dagens Nyheter, får kritik för att inte tillräckligt ofta avslöja namn på dömda personer, nyckelvittnen eller detaljerade bevis som är viktiga för offentlig granskning.

Detta ses som ett hinder för en rättvis och öppen offentlig kontroll över det svenska rättssystemet. Kritiker menar att bristen på information i rapporteringen gör det lättare för domstolar att fatta beslut utan att bli granskade, vilket i sin tur kan hota rättssäkerheten.

European Justice Organization (EJO) har uppmanat till ökad öppenhet och tillgång till information i samband med rättsfall, och efterlyser en förändring i den svenska mediebevakningen för att säkerställa en mer balanserad och transparent rapportering.

Svenska medier under kritik: Bristande transparens hotar offentlig kontroll över domstolar - European Justice Organization