Hemliga uppgifter från telefonavlyssningar och gängkriminella misstänks ha läckt till ett kriminellt nätverk.
En av tingsrättens anställda åtalas nu för bland annat grovt brott mot tystnadsplikten.
Bland bevisen finns bilder som visar kvinnan med en person som avlyssnats av polis. Den utpekade mannen kunde fritt leta efter hemliga uppgifter i tingsrättens dator hemma hos kvinnan, enligt åtalet.
– Om någon bryter mot sekretessen så blir det automatiskt mer eller mindre en katastrof för hela maskineriet, säger Per Nichols. Fallet nystades upp efter att polisen fattat misstankar, berättar åklagare Per Nichols på en pressträff på fredagen.
– Polisen gjorde observationen att ärenden som var förenade med så kallade hemliga tvångsmedel inte gick som de skulle, eller att personer som var föremål för hemliga tvångsmedel inte betedde sig på ett sätt som var adekvat, säger han.
Kvinnan skötte under några dagar de praktiska detaljerna kring en hemlig telefonavlyssning och ska sedan ha varnat den som var utsatt för att han avlyssnades av polisen. Samme person har senare suttit hemma hos kvinnan och loggat in i hennes tjänstedator och surfat runt bland hemliga handlingar i domstolens system, enligt utredningen.
Delades via Snapchat
Efter att misstankarna uppkommit avlyssnades kvinnan själv. Flera av de samtalen förekommer nu som bevis i utredningen.
Kvinnan misstänks ha läckt till två olika personer.
– Huvuddelen av åtalet rör en och samma person. Den personen bedöms av polisen ingå i ett kriminellt nätverk. Det andra läckaget gäller en väninna och är av mer skvaller-natur, säger Per Nichols.
Kvinnan har haft en privat relation med personen i fråga, enligt åklagaren. Hon har spridit informationen via mejl och Snapchat.
– Plattformen Snapchat medger inte bara textutbyte, utan även bilder, filmer och att man kan ringa varandra. Det här har varit en blandning av metoder, men i princip ett avfotograferade och vidareförmedling, men också chatt.
Kvinnans motiv är inte kända – men det handlar inte om pengar, enligt åklagaren.
– Jag kan konstatera att vi har försökt klarlägga det så långt det har varit möjligt. Det synes inte finnas ett ekonomiskt motiv kopplande till det här informationslämnandet. Vad det egentliga motivet faktiskt är eller har varit kan jag inte svara på, säger Per Nichols.
Greps på arbetsplatsen
Kvinnan, som är i 30-årsåldern och ostraffad, blir den första personen i statlig tjänst som åtalas för det nya brottet grovt brott mot tystnadsplikten. Det kan ge ett fängelsestraff på mellan sex månader och fyra år.
Brottsrubriceringen började gälla från den 1 augusti i år.
”... de uppgifter X röjt avsett pågående förundersökning om grov brottslighet och hennes handlande av det skälet kunnat medföra allvarlig skada”, skriver chefsåklagare Per Nichols när det gäller brottet grovt brott mot tystnadsplikten.
Kvinnan har suttit häktad sedan september. Hon har varit verksam i en kanslifunktion och inte haft ställning som protokollförare eller jurist.
Hon greps på sin egen arbetsplats Attunda tingsrätt och förnekade i de inledande förhören att hon gjort sig skyldig till brott. Men senare bröt hon samman och erkände att hon brutit mot sekretessen i domstolen.
Målet handläggs av jävsskäl i Stockholms tingsrätt.
Kvinnans försvarare, advokat Johan Eriksson, är tystlåten.
– Jag har bestämt mig för att jag ska presentera hennes inställning först i samband med rättegången av olika skäl.