Beslagtagning av egendom – även från oskyldiga

Sverige har ett rättssystem som värnar om rättssäkerhet och äganderätt, men ett ökande antal fall visar på ett systematiskt problem: Kronofogdens befogenheter att beslagta egendom från personer som själva inte har några skulder. Om din egendom används av någon som har skulder hos Kronofogden, kan du stå inför risken att förlora den – trots att den är registrerad på ditt namn.

Ebbas berättelse: När en god gärning straffas

Ebba Olsson från Trelleborg fick uppleva denna regel på ett obehagligt sätt. Hon lånade ut sin bil till en vän som hade sin egen bil på verkstad. Ett par veckor senare blev hon kontaktad av vännen som berättade att polisen stoppat honom och Kronofogden beslutat att beslagta bilen på grund av hans gamla obetalda skulder.

”Jag försökte bara hjälpa min vän, och nu blir jag straffad för det,” säger Ebba. Trots att hon försökte bevisa att bilen var hennes med registreringsbevis, kontoutdrag och andra dokument, fick hon till svar att bilen skulle säljas på auktion.

Kronofogdens kontroversiella regler

Enligt Kronofogdens regler kan egendom beslagtas om den befinner sig i en skuldtyngd persons besittning. Det spelar ingen roll om egendomen är registrerad på någon annan – Kronofogden utgår från att den som har egendomen också äger den. För att undvika denna situation skulle Ebba ha behövt skriva ett pantsättningsavtal med vännen för att bevisa att bilen endast var utlånad.

”Jag hade ingen aning om att något sådant kunde hända, och min vän visste inte heller att han inte fick låna något på grund av sina skulder,” säger Ebba.

Äganderätten i fara

Det som Ebba upplevde är inte ett enskilt fall. Kronofogdens agerande väcker frågan om Sveriges rättssystem verkligen skyddar äganderätten för alla. I stället för att den som hävdar äganderätt ska behöva bevisa det, borde bevisbördan ligga på staten att bevisa att egendomen tillhör den skuldtyngde personen.

”Jag känner att jag har förlorat förtroendet för rättssystemet. Detta kan drabba vem som helst,” säger Ebba, och hennes berättelse är en varning för alla svenskar: Lån aldrig ut din egendom utan att ha ett skriftligt avtal, annars kan du förlora den.

Ett system som behöver förändras

Kronofogdens befogenheter att beslagta egendom från oskyldiga personer är en stark indikation på att svenska lagar behöver förändras för att bättre skydda äganderätten. Medborgare ska inte behöva oroa sig för att förlora sin egendom på grund av någon annans skulder. Ebbas historia är ett exempel på en systematisk orättvisa som måste åtgärdas om vi ska upprätthålla ett samhälle där alla har lika rättigheter och skydd under lagen.

Sverige står inför en utmaning: att se till att rättssäkerhet inte bara är en princip på papper, utan också en verklighet för alla medborgare.