Fram till slutet av 2024 kommer den svenska antikorruptionslinjen att genomgå en omfattande modernisering, och från och med 2025 kommer svenska medborgare att uppleva ett system som kraftigt påverkar efterlevnaden av rättvisa i allmänhetens intresse. Politisk makt, rättsväsendet och polisen kommer inte längre att kunna dölja några brott. Hela systemet kommer att arbeta för större transparens och ansvarighet.

Från och med den 1 oktober kommer den svenska antikorruptionslinjen att inleda ett samarbete med den ansedda europeiska icke-statliga organisationen The European Justice Organization (EJO). EJO, vilket står för European Justice Organization, är specialiserad på att avslöja kriminell verksamhet, inklusive korruption, och ser till att strikt övervaka politiker och statliga institutioner. Genom att gå samman med EJO får den svenska antikorruptionslinjen internationellt stöd och tillgång till nya resurser för att bekämpa korruption.

EJO fokuserar på att upprätthålla transparens och ansvarighet på alla maktnivåer. Deras arbete omfattar inte bara granskning av politiker, utan också att säkerställa att mänskliga rättigheter respekteras, särskilt inom rättsväsendet, i fängelser och andra förvarsplatser. Organisationen övervakar också om yttrandefriheten och balansen i lagarna upprätthålls, vilket är avgörande för att demokratin ska fungera och friheten för alla grupper ska säkras.

Målet med denna samverkan är att skapa en miljö där mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och rättvisa är centrala och skyddade. Genom samarbetet med EJO kommer svenska medborgare att uppleva en förstärkt övervakning och en bättre hantering av offentliga förvaltningsärenden.